
1. Een loopanalyse, heb ik dat wel nodig?
Patiënten met loopblessures krijgen bij ons de kans om een loopanalyse af te laten nemen. Loopklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Hiervoor is het nuttig om een klassiek kinesitherapeutisch onderzoek te doen. Problemen in mobiliteit van de gewrichten of spierkracht/spierlengte kunnen op deze manier makkelijk gevonden worden.
Naast het lichamelijk onderzoek worden ook volgende factoren uitvoerig besproken en geanalyseerd:
Verkeerde trainingsbelasting
We kennen het allemaal. Je hebt net beslist dat lopen jouw nieuwe sport wordt. Nieuwe outfit gezocht, loopschoenen gekocht en starten maar. Je bent gemotiveerd en hebt voor jezelf een doel gesteld. Wat de meeste mensen vergeten is dat je lichaam de kans moet krijgen om aan deze nieuwe belasting te wennen. Afstand en tijd opbouwen is dus noodzakelijk. Verder zijn rustdagen ook heel belangrijk. Je lichaam heeft rust en slaap nodig om te kunnen herstellen van de geleverde inspanningen. Loop jezelf dus niet voorbij!
Onevenwicht in spierwerking
Bij een onevenwicht in je spieren werken bepaalde spieren harder. Daardoor raken de andere spieren verzwakt. Het is belangrijk om dit tijdig op te sporen en zo compensaties te voorkomen. Bij dit probleem zullen op maat voorziene oefeningen jouw klachten kunnen verhelpen.
Onjuiste looptechniek
Sommige sporters landen erg op de voorvoet, anderen landen eerder op de hiel. In beide gevallen is het mogelijk dat de spieren in het onderbeen overbelast worden. Iedereen is verschillend, er bestaat dan ook geen universeel juiste looptechniek. Door je looptechniek aan te passen aan jouw unieke lichaam en loopstijl kunnen bestaande blessures efficiënt aangepakt worden. Bovendien verkleint dit de kans op nieuwe kwaaltjes.
2. Even wat theorie…
Tijdens de analyse van jouw looptechniek trachten we de piek van de verticale grondreactiekracht te verkleinen.
Grondreactiekracht is de kracht die op je lichaam terechtkomt tijdens het lopen en staan. Deze kracht werkt dus in op al je gewrichten, waardoor deze een grote belasting vormt op je lichaam. Jouw lichaam probeert de belasting dan ook op te vangen door het correct aanspannen van de juiste spieren.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een te grote piek in de grondreactiekracht een sterk verband toont met het eventueel oplopen van loopblessures. Dit omdat je pezen en gewrichten opvallend zwaarder worden belast.

3. En hoe loopt het onderzoek dan verder?
Tijdens je loopanalyse kijken we op welke manier je loopt en of deze looptechniek een link vertoont met jouw klachten. Dit gebeurt in verschillende stappen:
1. Kinesitherapeutisch onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek kijken we zowel naar de anatomie van de voeten als naar de spierlengte van de onderste ledematen. Hierna volgen enkele functionele testen die een mogelijke spierzwakte kunnen aantonen.
2. Analyse op de loopband
Eindelijk, je mag je loopschoenen aantrekken! Tijdens het lopen wordt je gefilmd vanuit verschillende perspectieven (frontaal, lateraal, achteraan). Je krijgt in real time feedback over je looptechniek waarmee je meteen aan de slag kan.
3. Tips
Stap voor stap geven we tips op basis van de gemaakte beelden. We leggen uit waarom een aanpassing nodig is en geven je de tijd om te wennen aan deze veranderingen.
4. Herevaluatie
Na het toepassen van de tips wordt je opnieuw gefilmd. Zo zie je zelf het verschil en kan je beter begrijpen wat het verschil in looptechniek voor jou kan betekenen, zowel in je gewrichten als in spierwerking.
5. Oefenen maar
Na afloop van de analyse geven we enkele oefeningen mee om de gevonden ‘problemen’ op te lossen. Ze zullen je bovendien helpen om te wennen aan je nieuwe looptechniek.
6. Afloop
Soms is het nodig om een tweede afspraak in te plannen. Tijdens dit consult zal de nieuwe looptechniek besproken worden. Hierna doen we een nieuwe analyse om te kijken of de gegeven tips toegepast worden. Verder krijg je ook nieuwe oefeningen mee indien nodig.
Na je loopanalyse(s) krijg je een verslag met de juiste tips en een overzicht van de gegeven oefeningen.
Een loopanalyse kan ook zijn nut hebben als je (nog) geen klachten hebt. Maak je ondanks regelmatig trainen nog maar weinig vooruitgang? Wil je graag nog wat extra tips om iets sneller over de meet te geraken? Ook dan ben je zeker welkom!
Maak snel een afspraak!
Commentaires